Desinfisering av en vanndispenser

Det kan hende at vanndispenseren står ubrukt i en periode, f.eks. ved avvikling av sommerferien. Når temperaturen i rommet er behagelig, fremmer det lett vekst av bakterier og da er det smart med desinfeksjon av dispenseren.

Klorin er uten tvil det hyppigst brukte middel til desinfeksjon av drikkevann, og også vannverk kan bruke lave klorindoser i springvann for å gi beskyttelse mot de vanligste vannbårne sykdommene.

Desinfiseringsprosedyren er i stor grad lik for de fleste vandispensere.

  1. Dra ut ledningen.
  2. Ta 2,5 til 3 liter vann fra springen og bland inn en halv teskje klorin. Det er veldig lite, men mer er ikke nødvendig. Bruker du mer blir ikke effekten bedre.
  3. Ta av vannbeholderen (sjekk evt. rengjøringsprosedyren for tips).
  4. Tøm kaldtvannstanken. Ha en beholder e.l. under vanndispenserens uttak og åpne kranen til alt vann har kommet ut. Ikke gjør dette for varmtvannstanken – for det første er det er ikke nødvendig siden den varmer opp vannet til over 90 °C og de allerfleste bakterier dør ved 75 °C, og videre ville det smakt klor i lang tid etterpå.
  5. Hell blandingen opp i vanndispenseren og la stå i 5 minutter. Fem minutter er rikelig og effekten blir ikke bedre ved å la blandingen stå lenger.
  6. Rengjør i mellomtiden vann-uttaket med en klut som er dyppet i løsningen. Tørk godt av.
  7. Skyll ut alt vann gjennom kaldtvannsuttaket.
  8. Ta 3 liter vann fra springen og hell det opp i vanndispenseren. Skyll det ut gjennom kaldtvannsuttaket. Gjenta dette minst en gang til.
  9. Prøvesmak både varmt og kaldt vann. Hvis det smaker klorin trenger du å skylle med mer vann.
  10. Er du fornøyd kan du sette tilbake vannbeholderen oppå vannkjøleren igjen.

Sjekk gjerne også siden med tips for vanlig vedlikehold og rengjøring av vanndispensere.